Miriam uit Bergen op Zoom heeft een cateringbedrijf: ‘Mijn moeder zei: eerst leren koken en daarna zie je wel’

INTERVIEW| Koken moeilijk? Nee hoor, zegt Miriam Aidani. De Bergse verzorgt catering met haar bedrijf Oumami Food, staat op foodevenementen en geeft workshops. 

Majda Ouhajji 25-09-19, 11:12 Bron: BN DeStem

Miriam Aidani met haar bedrijf Oumami food. © Pix4Profs/Peter van Trijen

“Eten associeer ik met mijn roots.”

Miriam Aidani, Oumami Food

Ze probeert op die manier mensen de authentieke Marokkaanse keuken bij te brengen. Onlangs stond ze voor de tweede keer op de Foodstoet. ,,Eten associeer ik met mijn roots. Het voelt als gezelligheid, thuiskomen.”

“De keuken is heel belangrijk”

Miriam Aidani

Waar komt je passie voor eten vandaan?

Het heeft me altijd al aangetrokken. Dat komt door mijn moeder: ze was altijd bezig in de keuken en op den duur nam ik dat over. Ze stond ‘s ochtends vroeg al in de keuken en als ik terug kwam van school, was ze daar nog steeds. En dan hielp ik. Ze maakte alles zelf: van tajine tot brood en koekjes. Mijn moeder werd ook altijd gevraagd voor geboortefeesten, bruiloften. Ze vroeg er niks voor: ze stroopte haar mouwen op en ging aan de slag. De keuken is heel belangrijk. Dat zei ze ook tegen me: eten is de eerste levensbehoefte. Eerst leren koken en daarna zie je wel. Ik kom uit een gezin van zeven en ik ben eigenlijk de enige die de passie heeft overgenomen.

Eten voelt warm. Als thuiskomen. Gezelligheid. Ik associeer eten met mijn roots. Ik denk dat het past bij mijn karakter. Ik hou van mensen, van eten en van gezelligheid. Als ik ergens binnenkom en ik ruik eten, dan word ik vrolijk. Ik zag hoeveel liefde mijn moeder in haar gerechten stopte. Een brood van mijn moeder was niet hetzelfde als een brood van de bakker. Je proefde de liefde en warmte.

Toch heb je niet meteen van je hobby je werk gemaakt?

Ik volgde eerst een laboratoriumopleiding, maar ik had daar geen inzicht voor. Ik heb gewerkt bij restaurants zoals La Pucelle en De Draak, maar kwam uiteindelijk in administratieve functies terecht. Zo belandde ik bij Bruynzeel Keukens. Samen met Carola Thomas van Koffietijd gaf ik kookworkhops, die je kreeg als je een keuken kocht. Zij zei tegen me: koken is je passie, daar moet je wat mee doen. Nadat zij stopte, ben ik verder gegaan. Bij Bruynzeel werkte ik op een gegeven moment nog maar drie dagen om de andere dagen kookworkshops te kunnen geven.

Naam: Miriam Aidani
Leeftijd: 47 jaar
Geboren: Bergen op Zoom
Woonplaats: Bergen op Zoom
Loopbaan: volgde een laboratoriumopleiding in Goes, gevolgd door een koksopleiding in Breda en opleiding tot secretaresse. Werkte bij verschillende restaurants, zoals La Pucelle en De Draak. Is nu eigenaresse van Oumami Food.

“Foodstoet in Bergen op Zoom was mijn eerste grote opdracht”

Miriam Aidani

Om uiteindelijk toch voor jezelf te beginnen, dus.

Vorig jaar augustus startte ik met Oumami Food. Het is een samenvoegsel van oumi, wat moeder betekent in het Arabisch, en umami, een van de vijf basissmaken. De keuken van mijn moeder. Ik ben vrij snel benaderd door Martin Wattimena van de Foodstoet in Bergen op Zoom. Mijn eerste grote opdracht. Ik raakte wel lichtelijk in paniek toen ik hoorde dat er een jaar eerder 23.000 bezoekers waren. Maar inmiddels weten mensen dat ik uitdagingen niet uit de weg ga. Net als mijn moeder heb ik mijn mouwen opgestroopt. En mijn behulpzame familie opgetrommeld, we stonden daar met zijn allen. Het was een warm welkom en heel gezellig. Ik had me geen mooiere aftrap van mijn bedrijf kunnen bedenken.

“Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, dat wil ik mensen leren”

Miriam Aidani

Wat wil je bereiken met Oumami Food?

De Marokkaanse keuken is er een waar veel verschillende smaken bij elkaar komen. Van hartig tot zoet of in combinatie. Maar ik merk dat het authentieke steeds meer begint te verwateren. Iedereen is heel druk en wil alles snel. Mensen willen vaak wel leren koken, maar zien een drempel. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, dat wil ik ze leren. Je kunt bij alles wat je in de koelkast hebt wel een gerecht bedenken. Bij een tajine kan niks misgaan: het is ingrediënten stapelen, het deksel erop doen en chillen tot het klaar is. Maar het ziet er heel indrukwekkend uit. En je moet weten hoe je stapelt, welke kruiden je gebruikt. Zodra je dat weet, kun je het zo gek maken als je wil.

Je geeft workshops in een oude koeienstal, hoe ben je daar terechtgekomen?

Ik had op een gegeven moment een afspraak met Sandra Roefs, eigenaresse van stadsboerderij de Kleine Kievit. Ik kreeg toen ik daar kwam direct een déjà-vu gevoel naar Marokko. Het was er zen, weg van alle drukte. Ik ben gaan nadenken wat ik daarmee kon. En nu geef ik workshops in de voormalige koeienstal. Iedereen krijgt zijn eigen tajine en maakt een eigen gerecht. Ik geef in de tussentijd tips en tricks. Welke combinaties je kunt maken. We bakken brood. Daarna eten we het gezamenlijk op. Er kan niks misgaan. Ik probeer het mediterraanse gevoel te creëren, tussen de dieren.

“Ooit wil ik mijn eigen toko, al ben ik er nog niet uit hoe ik dat wil invullen”

Miriam Aidani

Staat je moeder nog vaak in de keuken?

Mijn ouders zijn inmiddels wat ouder. Mijn moeder staat niet meer zo lang in de keuken. Als ik een grote opdracht heb, dan zijn ze er altijd. Dan zitten ze hier bij me aan de keukentafel en helpen ze me. Van het snijden van groenten tot het in dozen stoppen van het eten. Zitten ze te kibbelen. Vind ik heerlijk. Ze vragen ook iedere keer: wanneer kunnen we weer inklokken? Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat ze een onderdeel blijven uitmaken van mijn leven. En dat kan op deze manier.

Waar wil je heen met Oumami Food? Je eigen foodtruck

Foodevenementen zijn alleen in de zomer leuk en voor in de weekenden. Ik wil dat de Marokkaanse keuken wat meer een gezicht krijgt. Ooit wil ik mijn eigen toko, al ben ik er nog niet uit hoe ik dat wil invullen. Het belangrijkste vind ik de kwaliteit. Als ik merk dat ik die niet kan waarborgen, dan doe ik een stapje achteruit.